Sağlık Bilimleri Fakültesi
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Çocuk Gelişimi Bölümü

İstihdam Olanakları

28/03/2018 11:17:59 - 31/03/2018 11:17:59 - 54722 Okunma

İstihdam Olanakları

Çocuk Gelişimi lisans programından mezun olanlara “Çocuk Gelişimci” unvanı verilmektedir. Çocuk gelişimciler sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler alanlarında ve diğer sektörlerde çeşitli görevler yapmaktadırlar.

·         Hastanelerde ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışabilen Çocuk Gelişimciler, birinci basamak sağlık kuruluşlarında sunulan çocuk gelişimi hizmetlerinin geliştirilmesi ile ilgili değerlendirmelerin yapılması; plan, program ve projeler üretilmesi ve bunların uygulanması ve kurum içi ve dışı işbirliği imkanlarının yaratılabilmesi için ilgili kişi ve şube ile işbirliği içinde çalışmalar yapılmasından sorumludurlar (bkz. Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri Yönetmeliği, 1997; Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik, 2015).

·         Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Eğitim Kurumlarında ve Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görev alabilen Çocuk Gelişimciler, çocukların gelişimlerinin yaş düzeylerine uygun olarak değerlendirilmesi ve gelişimsel özelliklerine göre bireysel eğitim programlarının hazırlanmasından sorumludurlar. Çocukların gelişimsel takibini yaparlar, beklenen gelişimi gösteremeyen çocuklar için ilgili meslek elemanlarıyla iş birliği içerisinde çalışırlar. İlgili konularda ailelere ve öğretmenlere rehberlik ederler. Alanı ile ilgili konularda aile eğitimi, rehberliği ve danışmanlığı programlarında hizmet içi eğitim programları hazırlar ve uygulamada görev alırlar (bkz. MEB, Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği, 2008; Özel Eğitim Okulları Çerçeve Yönetmeliği, 2005; Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği, 2001).

·         Üniversitelerde önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim kadrolarında akademik personel olarak görev alabilirler.

·         Sosyal hizmetlere ait birçok kurum ve kuruluşlarda görev alabilen (örn. Sosyal Hizmet Merkezleri, Erken Yaşta Evlilikler Birimi, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Umut Evleri, Çocuk Destek Merkezleri, Çocuk Evleri, Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi) Çocuk Gelişimciler, sosyal hizmet sunulacak birey ve ailelere yönelik, sorunların çözümü için mesleki çalışmaların yapılması, risk altındaki çocukların gelişim düzeylerinin belirlenmesi, gelişimlerinin izlenmesi, sorunların çözümüne yönelik olarak bu çocuklara danışmanlık hizmetlerinin yürütülmesi, gelişimsel ve davranışsal problemi olduğu belirlenen çocukların kesin tanı, tedavi ve erken eğitim amacıyla uygun kurum veya kuruluşlara yönlendirilmesi, sonucun izlenmesi ve ilgili kuruluşlardaki uzmanlarla işbirliği içinde merkez bünyesinde verilebilecek destek hizmetlerinin organize edilmesi, gelişimleri değerlendirilen ve yaşlarına uygun olmadığı tespit edilen çocuklar için bireysel destek programlarının hazırlanması, uygulanması ve uygulama sürecinde ailelere danışmanlık yapılması, koruma altındaki çocukların kuruluşlara uyum süreçlerine destek olunması, kuruluşlarda uygulanacak hizmet içi psiko-sosyal gelişim ve eğitim programlarının hazırlanmasına katkıda bulunulmasından sorumludurlar  (bkz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Hizmet Merkezleri Yönetmeliği, 2013).

·         Emniyet Genel Müdürlüğü, Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliği’nde de görev alabilen Çocuk Gelişimciler, çocuklarda ve ailelerinde oluşan maddi, manevi ve sosyal sorunların tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yürütürler. Çocuğun durumunu iyileştirmek için ailesi ve okul personeli ile sosyal ve sağlık hizmetleri gibi kuruluşlarla işbirliği yaparak, çocukları suça iten fiziki, psikolojik ve sosyolojik etkenlerin araştırılması, suçluluğu ortadan kaldırmaya yönelik plan ve programların geliştirilmesi, korunmaya ihtiyacı olan, ihmal ve istismara maruz kalan, evden veya bulunduğu kurum ya da kuruluştan kaçan, sokakta yaşayan ve sokakta çalıştırılan, uçucu, uyuşturucu ve madde bağımlısı olan, suça itilen veya suç mağduru olan çocuğun kendisine ve kanuni mümessiline rehberlik hizmeti sunulmasından sorumludurlar (bkz. Emniyet Genel Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliği Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği, 2001).  

·         Ceza İnfaz Kurumları’nda görev alabilen Çocuk Gelişimciler, hükümlü çocukların işledikleri suç tiplerine, gösterdikleri eğilimlere, tutum ve davranışları nedeniyle sıkı gözetim ve denetim altında bulundurulmaları gerekip gerekmediğine göre yüksek güvenlikli kurumlara veya normal güvenlikli kurumlara veya diğer kurumlara gönderilmesi sürecinde görev alırlar. Ayrıca bu kurumlarda bulunan ‘Psiko-sosyal yardım servisi’nde personel ve hükümlülerin ruh ve beden sağlığı ve bütünlüğüne ilişkin koruyucu, geliştirici programları araştırma, uygulama ve gerektiğinde tedavi sürecine katılarak psikolojik destek ve müdahalede bulunma, ayrıca çocukların bireysel özelliklerini, yaşam koşullarını ve suç işleme nedenlerini belirleyerek bireysel gelişmelerine yardımcı olma, kurum yaşamına uyumlarını ve toplumsal yaşamla uyumlaşmalarını sağlama ve bireyin yeniden suç işlemesini engelleyecek önlemleri alma ve bu amaçla gerektiğinde aileler ve sosyal çevreyle görüşmeler yapma;  iyileştirme programları kapsamında spor alanları, çok amaçlı salon, kütüphane ve iş atölyelerinden yararlanma, meslek edinme kursları gibi faaliyetlere katılabilecek durumdaki çocuklar ile kurumun iç hizmetlerinde çalıştırılacak çocukların belirlenmesinde görev alırlar (bkz. Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük).

·         Ayrıca UNICEF, ILO ve gönüllü kuruluşlarda (STK)proje üreticisi, yürütücüsü ve danışman olarak görev alabildikleri gibi; çocuk edebiyatı, çocuk tiyatroları, oyun ve oyuncak tasarımları, çizgi film ve animasyon yapımları gibi alanlarda da çalışabilmektedirler.

İstihdam Olanakları

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.