Sağlık Bilimleri Fakültesi
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Çocuk Gelişimi Bölümü

Çocuk Gelişimcisinin Önemi

28/03/2018 12:50:33 - 28/03/2018 12:50:33 - 40816 Okunma

Çocuk Gelişimcisinin Önemi

20. yüzyılın son yarısında ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi çocuk sağlığı alanında birçok gelişme yaşanmış ve koruyucu hizmetler yaygınlaşmıştır. Bu gelişmeler çocukluk dönemi mortalitesinde azalmaya neden olurken, gelişimsel ve davranışsal sorunların çocukluk döneminde en sık karşılaşılan morbidite alanı olmasına yol açmıştır. Gelişimsel ve davranışsal sorunların yanı sıra, ailelerin çocuk büyütme sürecinde maruz kaldıkları stres faktörleri ile çocukların kendilerine ait stres faktörleri de günümüzün önem verilen ve üzerinde durulması gereken kavramları arasına girmiştir. Bu aşamada ailelere ve çocuklara ihtiyaç duydukları desteği sağlayabilmek, sık karşılaşılan sorunlara yaklaşabilmek ve çözümler üretebilmek oldukça önem kazanmıştır.

Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar, ço­cuk­luk dö­ne­min­de ya­şa­nan olum­lu ya da olum­suz her türden deneyimin eriş­kin yaşamını etkilediğini kanıt­la­mış­tır. Be­bek­lik ve er­ken ço­cuk­luk dö­ne­min­de maruz kalınan olum­suz et­ki­ler, beynin ya­pı­sal özel­lik­le­ri­ni ka­lı­cı ola­rak değiştirmekte ve erişkinlikteki sosyal, duy­gu­sal, bi­liş­sel ge­li­şi­mi ve davranış­la­rı et­ki­lemektedir. Bu nedenle daha gebelik sürecinden itibaren ço­cuk-ai­le iliş­ki­si ve et­ki­le­şi­mi­ni güçlen­di­rmek, stres faktörleri ile baş etmelerine yar­dım­cı olmak, çocuğun sağlıklı gelişimi için en uygun ortamın hazırlanmasına destek olmak son derece önemlidir.

Ge­li­şim­sel so­run­la­rın er­ken ta­nı­lanmasında, çocuk için çıkarılacak ra­po­run içe­ri­ği ve ni­te­li­ğinde, hazırlanacak ve uygulanacak destek programlarının içeriği ve niteliğinde, te­da­vi, destek ve eği­tim için ai­le­nin han­gi ku­ru­ma yönlen­di­ri­le­ce­ğinde çocuk gelişimcilerin oldukça etkin bir rolü vardır. Ço­cuk gelişimciler ge­lişim­sel so­run­la­rı erken sap­ta­ya­rak, ge­li­şim­sel so­runla­rı olan ço­cuk­ ve ai­le­le­ri­nin en er­ken sü­re içinde, ör­se­len­me­den, çocuk odaklı ai­le mer­kez­li fel­se­fe ile oluşturdukları gelişimsel destek programları ile destekleyerek ve doğ­ru merkezlere yön­len­dire­rek ço­cuk­la­rın ge­li­şi­mlerinin des­tek­len­me­si ko­nu­sun­da önem­li bir hiz­met sunmaktadırlar. 

Yapılan maliyet araştırmaları çocukların gelişimlerinin desteklendiğinde toplumların engel oranlarının ve bu engellerin ağırlıklarının azalacağını, bu programların ülkeye maddi yararının maliyetinden çok yüksek olduğunu göstermektedir. Gelişime yatırım yapılmaması sağlık harcamalarını neredeyse iki misli arttırmaktadır. Çocuğun gelişimini desteklemek demek; çocuk, aile ve toplumun yaşam kalitesini desteklemek anlamına gelmektedir. Bu durum çocuk gelişimi, değerlendirilmesi, gereksinimlerinin belirlenmesi, çocuğa yaklaşım, gelişimsel gecikmelerin erken tanısı, özel gereksinimleri olan çocukların desteklenmesi gibi konularda eğitim alan; koruyucu, önleyici, eğitici ve destekleyici hizmetleri bünyesinde barındıran, ge­li­şim­sel so­ru­la­rın yanıtlanmasında, en sık rast­la­nan mor­bi­di­te gru­bu olan ge­li­şim­sel so­run­la­rın ön­le­ne­bil­me­sinde, er­ken tanılanmasında, sa­ğal­tı­mında, destek ve tedavisinde görev alan çocuk gelişimcilerin önemini ortaya koymaktadır.

önemi

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.